DONEAZĂ PENTRU PROGRAMUL DE REÎMPĂDURIRE

 


 

Maraton Apuseni msg systems integrează în fiecare an o componentă umanitară ce are ca scop promovarea zonelor montane din Apuseni și organizarea unor activități educative și sportive pentru membrii comunității din jur, în special tinerii.

 

Cu ocazia celei de-a 8-a ediție a evenimentului sportiv, Clubul Alpin Român organizează o strângere de fonduri pentru împădurirea unui hectar de pământ. În perioada 1990-2011 au fost defrișate aproximativ 366.000 de hectare de pădure în România, iar deși tăierile ilegale se află, în prezent, în scădere, este în continuare nevoie de implicare pentru îmbunătăți și proteja pădurile din România.

 

Așadar, luna aprilie este dedicată reîmpăduririi unui hectar dintr-o zonă limitrofă a Clujul. Clubul Alpin Român, împreună cu voluntari și alți doritori vor planta o serie de puieți oferiți de ROMSILVA. Se vor strânge donații în valoare de 2600 de lei, suma fiind folosită pentru realizarea acestui obiectiv.


 

 

CUM SĂ DONEZI PENTRU REIMPADURIREA DIN 2018

 

Donează o sumă la alegere în contul Asociației Clubul Sportiv Alpin Universitar,  CIF: 36968815, cont deschis la BCR, IBAN: RO27RNCB0106153476500001, iar în secțiunea detalii plată te rugăm să mentionezi „reimpadurire Maraton Apuseni 2018''.  Îți mulțumim!
 

ISTORICUL CAUZEI MARATON APUSENI MSG SYSTEMS

 

Începând cu ediția a 5-a a evenimentului, organizatorii au lansat un program mai complex de susținere a comunității din zona stațiunii Muntele Băișorii care cuprinde mai  multe etape și obiective:

 

 

 

1. organizarea de cursuri, tabere, ateliere și activități educativ-sportive destinate comunității locale, în special copiilor și tinerilor din Apusen;

 

2. integrarea unei păduri seculare din zona Băișoara în rețeaua ariilor protejate din Apuseni;

 

3. construcția unui centru de activități montane pe traseul Maraton Apuseni msg systems, cu o arhitectură inspirată de colibele tradiționale din zonă.

 

 

 

 

 

2015-2017: ACTIVITĂȚI PENTRU TINERII DIN COMUNITATEA BĂIȘOARA

 

În intervalul 2015 - 2017 componenta umanitară a Maratonul Apuseni msg systems a adus o mulțime de activități noi de dezvoltare în comunitatea din zona Băișoara, pentru copiii și nu numai.

 

       

 

„Am încercat în primul rând să ne apropiem de Școala Generală Băișoara „Mircea Luca". Copiii sunt cei care duc mai departe tradițiile locale dar și cei mai deschiși spre nou, spre o altă viziune și abordare a lucrurilor. Conștienți de mijloacele reduse pe care Clubul Alpin Român le are pentru a intervenii în activitățile școlarilor, am încercat să aducem în această acțiune o altă instituție de învățământ, urbană și modernă, care poarta o puternică amprenta a învățământului din afara țării. Este vorba de Transylvania College.” spune Anca Brișan, coordonatorul voluntarilor de la Maraton Apuseni msg systems

 

Ce ne-am propus

 

Clubul Alpin Român, împreună cu elevii Transylvania College din Cluj-Napoca și elevii „Mircea Luca” din Băișoara au identificat împreună un set de îmbunătățiri pe care vor să le aducă în comunitate:

 • Crearea unui centru de informare turistică la Șesul Cald;

 • Oferirea șansei clujenilor de a se bucura de tradițiile și portul local;

 • Repararea autobuzului școlii;

 • Facilitarea unui schimb de experiență între copiii din Băișoara și cei de la Transylvania College, la Cluj-Napoca, pentru a diminua diferențele care există între tinerii din mediul rural și cel urban;

 • Facilitarea unor întâlniri între elevii din Băișoara cu elevi din alte școli precum Transylvania College și invitații lor din străinătate, pentru a încuraja interacțiunea și dialogul;

 • Dotarea școlii cu echipament modern;

 • Organizarea unor activități de explorare a zonei și identificarea modalităților prin care poate fi promovată.


 

Ce am realizat

 

Pe parcursul acestei inițiative, voluntarii din Cluj au facilitat mai multe activități cu scopul de-a dezvolta anumite competențe ale copiilor. Un exemplu singular ar fi ieșirea în zona Stațiunea Muntele Băișorii împreună cu elevii din Băișoara și Transylvania College pentru a promova mișcarea în natură și a ajuta copii să se orienteze folosind harta și busola.

 

În timpul acestei activități, grupul s-a împărțit în două echipe. Una din ele a primit provocarea de a cerceta diferite zone ale stațiunii pentru a identifica obiceiurile tradiționale care încă se practică în Băișoara. A doua echipă a examinat stațiunea de schi din Buscat pentru a observa schimbările cu care aceasta se confruntă în ceea ce privește utilizarea terenului.

 

Alte activități organizate:

 • Donarea de calculatoare și bunuri unor familii cu situații financiare precare;

 • Implicarea copiilor din comunitatea în ediția trecută a Maraton Apuseni msg systems;

 • Participarea la proiectul Băișoara Service Learning, care i-a ajutat pe localnici și pe copii să conștientizeze potențialul zonei și să descopere câteva instrumente ce pot fi folosite pentru promovarea sa. Filmulețele realizate de copii pot fi vizionate aici: româna, engleză. Vă invităm cu drag să le urmăriți.

 • Organizarea unei strângeri de fonduri prin vânzarea de mărțișoare pentru a îmbunătăți echipamentul sportiv al școlii (cu mingi de handbal, volei, fotbal, panouri de baschet). În procesul de organizare s-au implicat chiar tinerii din comunitate.


 

„A fost o interacțiune bogată și complexă, în care am identificat multe nevoi dar și multe lucruri bune. Plecând de la ideea că tinerii din zona montană vor fi cei care vor gestiona în viitor acest patrimoniu bogat, format din resurse naturale și antropice importante (păduri, zone protejate, peisaje rurale de mult dispărute în alte parți, tradiții locale) conștientizam importanța unei astfel de cauze. În același timp evoluția tehnologică și modernitatea ar trebui să pătrundă în aceste zone, să fie folosite pentru gestionarea și îmbogățirea patrimoniului individual și colectiv.” - Anca Brișan, coordonator voluntari

 

Contribui cu: Lei

 

* Organizatorii decontează 5% cheltuieli administrative din valoarea fondurilor colectate.