In 2020 continuam actiunea de impadurire. Doneaza si tu!

DESPRE IMPADURIRE

În 2019 am continuat reîmpăduririle începute în 2018! Ne-am întors în zona Vâlcele unde am plantat 2 hectare de pădure.  

Pe 21 aprilie 2018, am dedicat o zi întreagă acțiunii de reîmpădurire în zona Vâlcele, Cluj. Cu ajutorul sponsorului, a partenerilor și a tuturor voluntarilor am reușit să plantăm circa 10.000 de puieți!
Mulțumiri tuturor celor care ne-au fost alături: msg systems Romania, Clubul Alpin Roman Sectia Universitara Cluj, Organizația Națională Cercetașii României, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, Minorswing Hammocks, După Ski la WU și toți voluntarii prezenți la reîmpădurire. În perioada 1990-2011 au fost defrișate aproximativ 366.000 de hectare de pădure în România. Deși tăierile ilegale se află, în prezent, în scădere, este în continuare nevoie de implicare pentru îmbunătăți și proteja pădurile din România.

Află în continuare cum te poți implica și tu în actiunea de împădurire din 2020!

Cum sa contribui?

Înscrie-te la concurs și odată cu taxa de participare poți face și o donație minimă sugerată în valoare de 10 lei.

Poți să contribui și acum la suma de care avem nevoie.

Virează o sumă la alegere în contul Asociației Clubul Sportiv Alpin Universitar sau fă direct o plată cu un card.

 • CIF: 36968815
 • BCR IBAN: RO27RNCB0106153476500001
 • detalii plată: „reîmpadurire Maraton Apuseni 2020”

ISTORICUL CAUZEI msg Maraton Apuseni

msg Maraton Apuseni integrează în fiecare an o componentă umanitară ce are ca scop promovarea și conservarea zonelor montane din Apuseni, precum și organizarea unor activități educative și sportive pentru membrii comunității din jur, în special pentru tineri. Începând cu ediția a 5-a a evenimentului, organizatorii au lansat un program mai complex de susținere a comunității din zona stațiunii Muntele Băișorii care cuprinde mai  multe etape și obiective:

 organizarea de cursuri, tabere, ateliere și activități educativ-sportive destinate comunității locale, în special copiilor și tinerilor din Apusen

 integrarea unei păduri seculare din zona Băișoara în rețeaua ariilor protejate din Apuseni

 construcția unui centru de activități montane pe traseul msg Maraton Apuseni, cu o arhitectură inspirată de colibele tradiționale din zonă

2015-2019: Activitati pentru tinerii din comunitatea Baisoara

 • În 2019 am continuat colaborarea cu comunitatea din Băișoara. Astfel, o grupă formată din 30 de copii de la Scoala Generala „Mircea Luca” din Baisoara au participat la o tabără educativ-sportivă care a inclus activități în aer liber (drumeție și escaladă în Cheile Turzii), jocuri, prezentări despre alpinism și ateliere despre prevenție, bullying, gestionarea conflictelor sau fotografie montană. Tabăra a fost organizată cu sprijin financiar din partea Consiliului Judetean Cluj și suportul colegilor de la Clubul Alpin Român Filiala Cluj, Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Cluj. 

 

 • În intervalul 2015 – 2017 componenta umanitară a msg Maraton Apuseni a adus o mulțime de activități noi de dezvoltare în comunitatea din zona Băișoara, pentru copiii și nu numai.

Am incercat in primul rand sa ne apropiem de Scoala Generala „Mircea Luca” din Baisoara. Copiii sunt cei care duc mai departe traditiile locale dar si cei mai deschisi spre nou, spre o alta viziune si abordare a lucrurilor. Constienti de mijloacele reduse pe care Clubul Alpin Roman le are pentru a interveni in activitatile scolarilor, în 2017 am incercat sa aducem in aceasta actiune o alta institutie de invatamant, urbana si moderna. Este vorba de Transylvania College.” spune Anca Brisan, coordonatorul voluntarilor de la msg Maraton Apuseni

Ce ne-am propus?

Clubul Alpin Român, împreună cu elevii Transylvania College din Cluj-Napoca și elevii „Mircea Luca” din Băișoara au identificat împreună un set de îmbunătățiri pe care vor să le aducă în comunitate:

 • Crearea unui centru de informare turistică la Șesul Cald

 • Oferirea șansei clujenilor de a se bucura de tradițiile și portul local

 • Repararea autobuzului școlii

 • Facilitarea unui schimb de experiență între copiii din Băișoara și cei de la Transylvania College, la Cluj-Napoca, pentru a diminua diferențele care există între tinerii din mediul rural și cel urban;

 • Facilitarea unor întâlniri între elevii din Băișoara cu elevi din alte școli precum Transylvania College și invitații lor din străinătate, pentru a încuraja interacțiunea și dialogul

 • Dotarea școlii cu echipament modern

 • Organizarea unor activități de explorare a zonei și identificarea modalităților prin care poate fi promovată.

Ce am realizat?

 • Donarea de calculatoare și bunuri unor familii cu situații financiare precare
 • Implicarea copiilor din comunitatea în ediția trecută a msg Maraton Apuseni
 • Participarea la proiectul Băișoara Service Learning, care i-a ajutat pe localnici și pe copii să conștientizeze potențialul zonei și să descopere câteva instrumente ce pot fi folosite pentru promovarea sa. Filmulețele realizate de copii pot fi vizionate aici.
 • Organizarea de către tinerii din comunitate a unei strângeri de fonduri prin vânzarea de mărțișoare pentru a completa echipamentul sportiv al școlii (cu mingi de handbal, volei, fotbal, panouri de baschet).

Voluntarii din Cluj au facilitat mai multe activități cu scopul de-a dezvolta anumite competențe ale copiilor. Un exemplu singular ar fi ieșirea în zona Stațiunea Muntele Băișorii împreună cu elevii din Băișoara și Transylvania College pentru a promova mișcarea în natură și a ajuta copii să se orienteze folosind harta și busola.

În timpul acestei activități, grupul s-a împărțit în două echipe. Una din ele a primit provocarea de a cerceta diferite zone ale stațiunii pentru a identifica obiceiurile tradiționale care încă se practică în Băișoara. A doua echipă a examinat stațiunea de schi din Buscat pentru a observa schimbările cu care aceasta se confruntă în ceea ce privește utilizarea terenului.

Ulterior, o parte din documentația colectată cu prilejul excursiei a fost utilizată în proiectul Băișoara Service Learning descris mai jos.

„A fost o interactiune bogata si complexa, in care s-au identificat multe nevoi dar si multe lucruri bune. Plecand de la ideea ca tinerii din zona montana vor fi cei care vor gestiona in viitor acest patrimoniu bogat, format din resurse naturale si antropice importante (paduri, zone protejate, peisaje rurale de mult disparute in alte parti, traditii locale) constientizam importanta unei astfel de cauze. In acelasi timp evolutia tehnologica si modernitatea ar trebui sa patrunda in aceste zone, sa fie folosite pentru gestionarea si imbogatirea patrimoniului individual si colectiv.” – Anca Brisan, coordonator voluntari

Baisoara Service Learning Project

După întâlnirea  copiiilor de la cele două școli la Băișoara, în vara anului 2017, aceștia au creat împreună un film și o platformă de prezentare a proiectului lor. Vă invităm să le urmăriți! Click play/ pe imagine:

 Partneri Baisoara Service Learning Project

Ne bucurăm să contribuim la acest proiect alături de