Afla detalii despre zona de concurs, cazare si transport

Statiunea Muntele Baisorii

Staţiunea este situată la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Băişoara (jud.Cluj), la 46 de grade şi 32 de minute latitudine nordică şi 23 de grade şi 19 minute longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 1200 şi 1400 m, Hotel Alpin hotelul fiind situat la 1345 m, la 1385m e amplasață  vechea cabană, la 1.390 m se află Pensiunea Skiland (fosta tabără de bază) și la 1560m noua tabără de bază a msg Maraton Apuseni, la Buscat Ski & Summer Resort. Dar traseul msg Maraton Apuseni depășește ”granița” cu județul Alba aflată la Crucea Crencii și pe Dl.Boinic, trecând prin locuri pitorești: Colibele Bocșești, satul Săgagea, Rezervația geo-botanică Scărița- Belioara, Dl.Româneasa, Colibele La Știolne, Colibele Zăpodie, Dl. Boinic…

Priveliştea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zări mai depărtate, în condiţii de vizibilitate bună putându-se admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile Pietrele Mărunte  unde se află punctul maxim am traseului, când cerul este senin se văd  şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă.

 

 

Agrement

Se pot practica diverse sporturi şi jocuri, baza rămâne însă pe sporturile montane, pentru practicarea cărora există în zonă vaste posibilităţi, în special pentru drumeţie, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapantă, în mai mică măsură schi fond, alpinism şi speologie.

Accesul obişnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda  cu autobuze până în satul Muntele Băişorii, apoi pe jos 45′ sau cu ocazii. Iarna există autobuze până în staţiune. Afluxul turistic este mare, în special iarna şi la sfârşit de săptămână, unde se urcă mai ales cu autoturisme, căci drumul e asfaltat și curățat permanent.

 

Relief

Masivul Muntele Mare constituie zona cea mai veche a munţilor Apuseni. Împreună cu Munţii Bihor şi Munţii Vlădeasa, formează pivotul orografic al Apusenilor, dominând ca un bastion zonele înconjurătoare (Valea Arieşului, depresiunea Iara – Vlaha – Săvădisla, depresiunea Huedin). Nota dominantă a reliefului este dată de larga desfăşurare a suprafeţelor de nivelare, reprezentate de culmi largi cu aspect de platou, şi de văile puternic adâncite, adesea cu caracter de defileu (V.Iara, V.Someşului Rece etc.). Urmele evoluţiei îndelungate a acestor munţi sunt concretizate prin prezenţa celor trei suprafeţe de nivelare sincrone celor din Carpaţii Meridionali: Fărcaşa – Cârligaţi (la 1600 – 1800 m altitudine), de o planitate remarcabilă, Mărişel – Măguri (1000 – 1300 m), cu multe aşezări risipite de tip crâng, şi Feneş (600 – 800 m), mai puţin dezvoltată. Fiind înconjurat de zone depresionare joase şi văi adânci, Muntele Mare pare mai înalt şi mai masiv decât este în realitate. Altitudinea maximă se înregistrează în Vf.Muntele Mare, care cu cei 1826 m este al treilea ca înălţime în Apuseni, după Cucurbăta Mare (1849 m) şi Vlădeasa (1836 m).ea ca înălţime în Apuseni, după Cucurbăta Mare (1849 m) şi Vlădeasa (1836 m).

În statiunea Muntele Baisorii se poate ajunge

dinspre Cluj-Napoca – ieşirea spre Oradea – se continuă pe E60 până după comuna Floreşti – se face stânga la intersecţia spre Luna de Sus şi Buru – se trece prin localităţile Vlaha – Lita – Liteni – Băișoara – se face la dreapta după care urmează – satul Muntele Băișorii – stațiunea Muntele Băișorii

dinspre Oradea – se merge pe E60 până aproape de Cluj-Napoca – se trece de comuna Gilău – se face dreapta la intersecţia spre Luna de Sus şi Buru – se trece prin localităţile Vlaha – Lita – Liteni – Băișoara – de unde se cotește la dreapta satul Muntele Băișorii – stațiunea Muntele Băișorii.

dinspre Alba Iulia – Aiud: în centrul Aiudului  se face stânga spre Poiana -Cheile Aiudului  – Vălișoara – Colțești – Rimetea. Ajunsi in valea Ariesului, se ia la stanga  spre  Buru, iar la iesirea din sat se face dreapta spre Iara – Băișoara. Din Băișoara la stânga spre satul și stațiunea Muntele Băișorii.

din Turda – se merge spre Mihai Viteazu – Buru. La ieșirea din Buru, se face la dreapta spre Iara – Băișoara. Din Băișoara la stânga spre satul și stațiunea Muntele Băișorii.

În staţiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M în Băişoara şi urcă 10 km pe valea Ierţa până în satul Muntele Băişorii, apoi încă 8 km până în staţiune. Distanţă Cluj-Napoca – staţiune: 60 km.

Poţi consulta vremea de la Muntele Băişorii pe meteoblue.com.

Muntele Baisorii

Tabăra de bază: începând din 2020 tabăra de bază se mută la Buscat Ski & Summer Resort.

 

Pensiunea Skiland (fosta tabără de bază) oferă confortul unui hotel de 4 stele, având o capacitate de cazare de 54 de locuri. Pensiunea dispune de: restaurant cu specific tradițional cu o capacitate de 60 locuri, cramă în stil rustic cu o capacitate de 48 locuri, sală de conferință, sală de jocuri, internet wireless, terasă exterioară cu o capacitate de 30 locuri, filigorie cu o capacitate de 40 locuri, parcare.

Alte pensiuni unde vă puteți caza: Pensiunea Montana, Hotel Alpin, Pensiunea Nicoleta, Pensiunea Tamas, Pensiunea Andreea, Cabana „La Nicula”. Accesați și RoTurism sau Turist Info.

Camping – La Hotel Alpin, lângă Centrul de Informare Turistică, cu acces la toalete

 

 

Valea Ierii

Dacă nu mai găsiți locuri de cazare în stațiunea Muntele Băișorii, puteți alege să faceți o rezervare la una din pensiunile de lânga Băișoara – zona Valea Ierii, la aproximativ 25 km de Băișoara. Drumul către sat pornește tot din comuna Băișoara, zona este foarte pitorească – o vale specific Apusenilor. Șoseaua trece prin sate mai mici ca Moara de Pădure sau Frăsinet. Este o zona cu multe pensiuni rustice, cu preparate specifice locului. Pâinea de casa, sucul de soc – specific lunilor mai-iunie ar trebui să se găsească în oferta majorității pensiunilor din zonă.

Dacă preferați o zonă mai retrasă dar totodată apropiată maratonului, Valea Ierii poate fi alegerea dumneavoastră. Vă recomandam o serie de pensiuni. Vă sfătuim însa să căutați recomandări pe internet despre calitatea serviciilor oferite înainte de a face o rezervare. Luna mai este o lună aglomerată așa că vă sfătuim să vă faceți din timp o rezervare la: Pensiunea Lara, Pensiunea Ursoaia, Pensiunea Aurore.