Ediția din 2024 a msg Maraton Apuseni a reunit peste 2000 de participanți și 200 de voluntari într-un peisaj de poveste, specific Munților Apuseni. Evenimentul organizat de Clubul Alpin Român – Filiala Cluj în parteneriat cu msg Romania și partenerul tehnic La Sportiva, a devenit deja o tradiție pentru iubitorii de alergare montană din țară si a reușit să pună la dispoziția alergătorilor trei probe tehnice: semimaraton, maraton și ultramaraton, , o cursă populară de cros pentru adulți și o cursă pentru echipaje de familie. Competiția face parte din Circuitul Carpaților și include curse indexate ITRA (Intermational Trail Running Associtaion) și UTMB Qualifiers (80k, 40k și 20k).

Concurenți și Trasee

Numărul concurenților a crescut cu 34% față de anul 2023, ating un record istoric al competiției, cu cei 1876 de concurenți înscriși din țară și străinătate. Dintre aceștia, 1528 s-au prezentat la start, la care se adaugă aproximativ 360 de părinți în echipajele mini-alergătorilor de la cursa Family și 175 de alergători în afara concursului, care au alergat de plăcere.

Distribuția pe categoriile feminin și masculin a fost de 70% bărbați și 30% femei, fapt îmbucurător pentru că reflectă interesul tot mai crescut al doamnelor și domnișoarelor pentru acest tip de competiții.

Traseele au fost atent pregătite, oferind provocări variate și peisaje spectaculoase pentru a pune destinația pe harta europeană a trail-running-ului. Alergătorii au avut ocazia de a traversa habitate protejate de interes comunitar european precum așezările pastorale de la Zăpodie, Știolne și Bocșești, rezervația geo-botanică Scărița-Belioara, goluri alpine din masivul Muntele Mare, porțiuni flancate de molhașuri și aflorimente stâncoase.

Distribuția participanților pe probele oficiale a fost următoarea:

 • Ultramaraton: 4.20%
 • Maraton msg: 16.10%
 • Semimaraton Banca Transilvania: 42.55%
 • Cros Garmin: 37.16%

Totodată, doamnele au arătat o preferință deosebită pentru crosul Garmin, reprezentând 42% din totalul alergătorilor de cros, în timp ce domnii au dominat semimaratonul Banca Transilvania, reprezentând 74% din totalul semimaratoniștilor. Proba maraton a fost preferată mai mult de domni (82%) decât de doamne (12%), în timp ce proba de ultramaraton rămâne încă preponderent o probă aleasă de domni (88% fiind bărbați). Felicităm ultramaratonistele care s-au alăturat acestei curse și au înregistrat rezultate deosebite.

Rezultate și performanțe remarcabile

La proba de Ultramaraton, pe distanța de 89.2 km cu D+ 4539m), câștigător a fost Andrei-Grațian Sovereșan, care a terminat cursa în 10 h 39 min 18 sec, stabilind un nou record al competiției! La categoria feminină, Oana Marina a fost prima, cu un timp de 11 h 32 min 24 sec, impresionând din nou prin determinare și alergare în ritmul muntelui.

La proba de maraton msg, desfășurată pe distanța de 44.8 km, D+ 2531m, primul loc a fost ocupat de Leonard Mitrică cu un timp de 4h 22 min 39 sec, urmat îndeaproape de Octavian Ciorescu și Nicolae Bălan. La feminin, Ploșnița Adriana a fost cea mai rapidă, cu un timp de 5 h 43 min 58 sec.

Semimaratonul Banca Transilvania a fost dominat de Cristian Pop, care a terminat cei 23.7 km cu D+ 1190 m în 2h 10 min 12 sec, iar la feminin, Ingrid Mutter a încheiat cursa în 2 h 25min 04 secunde.

Crosul Garmin, de 10 km cu D+ 500m, a fost câștigat de Daniel Attila, cu un timp de 45min și 35 secunde, iar la feminin, Ibolya Török a fost prima, cu 59 min 53 sec.

Clasamentul complet se poate consulta online: https://maratonapuseni.ro/clasament/

La noua provocare lansată alergătorilor între Stăuina Runcanilor și Vârful Pietrele Mărunte, pe o distanță de 3,1 km cu 430 m+, titlul de Rege și Regină a Muntelui 2024 a fost câștigat de Oana Marina și Andre-Grațian Sovereșan.

Cursa pentru echipajele de familie

În vederea promovării unui stil de viață sănătos, a preocupării pentru sport în aer liber și a protecției Naturii, msg Maraton Apuseni a organizat și în acest proba Family în parteneriat cu Gerovital by Farmec. Din cele 416 echipaje înscrise, s-au prezentat 360 la start, reunind aproximativ 600 de alergători pe traseul family. Fiind cea mai zgomotoasă și voioasă cursă, cei mici s-au bucurat și de cel mai numeros public! Mister Nicu a fost la înălțime din nou, organizând după festivitatea de premiere mult așteptata drumeție spre Pietrele Mărunte!

Atmosferă și Organizare

Evenimentul a fost marcat de o vreme însorită de la start-ul ultramaratonului de la 00:00 și până la final, de prezența a cca. 200 de voluntari entuziaști și a unui public entuziast care a susținut alergătorii la linia de Start-Sosire. Start-ul msg Maraton Apuseni a devenit unul emblematic în țară și în Europa: alergătorii de la ultramaraton iau startul printr-un un culoar de torțe la mijlocul nopții.

Programul a prevăzut activități pentru adulți și copii în base camp și o expoziție sport în zona de start cu prezența partenerilor și sponsorilor. Alergătorii s-au bucurat de tradiționalul gulyas și de mega tombola de la finalul festivității de premiere! La finalul zilei s-a organizat deja consacrata seară de folk, focul de tabără și un mic party în aer liber.

Impact și Comunitate

Maratonul Apuseni 2024 a demonstrat încă o dată că este mai mult decât o competiție sportivă, fiind un eveniment care aduce comunitatea împreună și promovează frumusețea muntelui și patrimoniul cultural local. Prin eveniment, s-au strâns fonduri pentru proiectele educative din zona Băișoara, de conservare a mediului și dezvoltare comunitară în regiunea Apusenilor. În plus, acțiuna de strângere de fonduri pentru un defribrilator organizată de către Salvamont Vlădeasa a fost bine primită de participanți.

În concluzie, ediția din 2024 a Maratonului Apuseni devine o referință în calendarul sportiv al anului și al clubului, oferind combinația perfectă de provocare sportivă și bucurie a naturii, consolidându-și reputația de unul dintre cele mai frumoase maratoane montane din România!

Ediția nr. 13 a msg Maraton Apuseni 2024  a fost posibilă datorită partenerilor și sponsorilor noștri:

 • msg systems Romania – partener en titre
 • La Sportiva – partener tehnic
 • Banca Transilvania – partener semimaraton
 • Garmin Romania – partener cros
 • Farmec – Gerovital – partener cursa Family
 • ITRA – International Trail Running Association – partener index alergare montană
 • Circuitul Carpatilor – partener de profil
 • Pro Nutrition – partener nutriție
 • Consiliul Judetean Cluj, Salvamont Cluj, Salvamont Valdeasa, Ocolul Silvic Muntele Mare , Primaria Comunei Baisoara – parteneri institutionali
 • World Class Romania – partener fitness și încălziri înainte de de curse
 • Buscat Ski&Summer Resort – partener locație
 • Mountex Romania, HAP de la Vlad, Adrenalin Park,  ZuMont, Alpin Expe Mountain Shop, Munţii Noştri, Izvorul Minunilor, Twin Motors, Fabrca de Științe, Jumping House, Fruity Sweets, Cluj Hunt, Allmountain și mulți alții
 • Cluj.com – Ghid Local, Radio Cluj, RockFM, Cluj Life, Transylvania Mountain Festival, MTB Odyssey – parteneri media

Pe locuri, fiți #ÎnRitmulMuntelui și start pregătiri pentru ediția 2025 a msg Maraton Apuseni!