Muntele întotdeauna a fost o sursă de inspirație, îndemnând omul să se miște, să și-l facă prieten și să îl imite. Tind să cred că exact prin această forță de atracție exercitată asupra naturii umane s-a născut și sportul montan – îndrăznind să înfrunte provocările muntelui, omul a creat aproape o duzină de ramuri sportive prin care a reușit să își cunoască limitele proprii și să-și facă din munte un prieten.

Munții Apuseni sunt un bun exemplu pentru această demonstrație, fiind în amploarea lor un adevărat stadion polivalent. Iubitorii de sporturi alpine pot găsi aici posibilitatea de a practica cel putin zece sporturi distincte. De la nord la sud și de la est la vest, Apusenii pune la dispoziție terenuri de sport pentru orice preferință și vârstă, la orice altitudine.

Ideea de trail running este cea mai proaspătă în România și în decurs de trei-patru ani și-a găsit suficienți adepți încât anual să se organizeze competiții de maraton și semi-maraton pe potecile mai accesibile ale munților. Maraton Apuseni msg systems este singura întrecere sportivă de acest gen din Apuseni și anul acesta își va desfășura deja ce-a de-a patra ediție în masivul Muntele Mare.

Skiul alpin poate fi practicat de iubitorii sporturilor de iarnă în stațiunile Băișoara, Arieșeni și Mărișel. Skiul de tura pe de altă parte poate fi o soluție de parcurgere a traseelor montane pe timp de iarnă, ușurând deplasarea prin zăpadă. O combinație energică între skiul de tură la urcare și cel alpin la coborâre este întâlnită an de an pe vârful Vlădeasa și nu numai.
Alpinismul este sinonim atingerii vârfurilor muntoase, mai ales când vine vorba de escaladarea părților greu accesibile ale acestora. În Apuseni, pentru că înălțimile nu sunt amețitoare, atingerea unor vârfuri precum Pleșu, Curcubăta Mare, Vlădeasa, Muntele Mare sau Găina este realizabilă prin forma cea mai simplă de mers pe munte: drumeția. Vorbind însă despre cățărare, variantele sunt multiple și diverse, mai ales datorită cheilor râurilor care udă zona Apusenilor. Cățărătorii profesioniști își întind coardele pentru a escalada pereții abrupți din Cheile Turzii, Turenilor, Râmeților, Cetii, Valea Ampoiului sau cei de sub cetatea Lita.

Speologii sportivi sunt cu adevărat norocoși când decid să coboare în peșterile din Apuseni, pentru că ofertă nu putea fi mai bogată, adunând în jur de 400. Peșteri precum Scărișoara, Drăcoaia, Urșilor, Huda lui Papară, Poarta Zmeilor, Vârtop sau Vântului sunt puncte de atracție pentru speologi din toată Europa, nu doar pentru cei români.

Fiind munți domoli, cu văi largi și zone neîmpădurite, mountain-biking-ul este o opțiune sportivă de weekend în Apuseni, permițănd parcurgerea de trasee în funcție de imaginația fiecărui biciclist. 100 de trasee sunt oficiale, marcate special pentru acest sport, însă posibilitățile sunt fără număr.

Parapanta și raftingul sunt de asemenea practicabile în Apuseni, aducând în stadionul polivalent curajoșii adepți ai sporturilor extreme. Dezmir-Câmpeni este zona în care se adună pentru antrenament parapantiștii, iar Crișul Repede, Crișul Pietros și Arieșul oferă o coborâre zbuciumată cârmuitorilor de raft-uri.

Apusenii sunt accesibili și te invită pe stadionul lor polivalent indiferent de preferințele și curiozitățile tale. Obișnuiții locului nu prididesc din a-i străbate cu orice ocazie, indiferent de anotimp, indiferent de forma de deplasare sau explorare, nu cumva să le scape vreun colțișor. Următorul eveniment marcabil din Apuseni se va desfășura în 24 mai 2014 în stațiunea Băișoara și va aduna cei mai împătimiți (aproximativ) 600 de alergători montani din toată țara (și nu numai). Fiti bineveniti!

Surse foto: Dinu Mititeanu, alpinet, freerider, rastadac si ziare.com.