Cu o reputație rebelă, muntele atrage de obicei oameni care știu să muște cu poftă din viață și care într-un fel vor să se pună la încercare. Nu prea întâlnești plictisiți și cinici pe cărările lui, ci oameni visători și energici cu obraji rumeni de la efort și aerul tare.

Nu mă voi referi aici la ieșirile la picnic într-o zi de week-end, când vremea nu inoportunează cu capriciile ei și mergem cu mașina până la poalele muntelui, ne instalăm măsuță, scaunele pliante și grătarul cu picioare detașabile, ca apoi să frigem niste mici și să dăm un wist cu prietenii. Nu. Faceți tot posibilul și nu lăsați astfel de imagini să vă invadeze mintea când vă voi povesti despre atracția pe care o exercită muntele asupra unora.

De felul lui, muntele nu este o gazdă confortabilă, de aceea cei care doresc să fie musafirii lui, se așteaptă la condiții incomode și la o provocare fizică și emoțională. Sunt familiarizați cu fasoanele meteorologice ce înconjoară vârfurile muntoase, cu dificultatea ascensiunii, cu rigiditatea solului pe post de culcușși cu condițiile improvizate de igienă. Însă, oricât de multe ar trebui să înfrunte un iubitor de munte pentru a supraviețui condițiilor imprevizibile impuse de munte, o fac fără rețineri și strângeri de inimă, pentru că răsplata este întotdeauna pe măsura confortul compromis.

Montaniarzii știu foarte bine că la capătut unui traseu către creastă îi așteaptă cea mai spectaculoasă galerie de artă naturală, una care nu poate fi reprodusă și care le este destinată doar lor, cu prețul biletului de intrare constând în mușchi tensionați, transpirație și limite fizice provocate. Știu că orice noapte cu lună plină dominând infinitatea stelară merită orice preț pentru a le fi martoră în mijlocul verii coapte. Sunt dispuși să îndure gerul înțepător al iernii la înălțime pentru că în nici un alt loc nu ar mai găsi decorul imaculat al zăpezii care îmbrățișează muntele și pădurea ca-ntr-o pecete.

Alergătorii montani preferă traseul de trail-running unei piste de atletism sau unei șosele întinse tocmai pentru ce promite în plus o astfel de experiență: plămâni revigorați de aerul curat, ochii odihniți de peisajul rupt din cotidian, trupul pus la încercare de un efort complex, spiritul îmbogățit cu o poveste de excepție care aduce cu ea prietenii strânse.

Apropo, peste o lună și câteva zile, Maratonul Apuseni msg systems promite și va livra această experiență celor pe care muntele îi cheamă pe nume!