Ideea celor de la CAR Secția Universitară Cluj de a organiza o competiție sportivă în Munții Apuseni nu a pornit doar de la faptul că abundă în trasee potrivite pentru trail running și de la nevoia de a oferi alergătorilor profesioniști și amatori din Transilvania posibilitatea de a se concura pe sine chiar în inima Apusenilor, ci și pentru că zona traversată de maraton duce lipsă de atenția românilor și a contemporanilor. Un singur eveniment sportiv ar putea fi investit de către organizatori și sportivi cu puterea de a scoate la lumină tradițiile trecutului și cultura populară apuseană.

Nu doar orășenii uită cât de specială și valoroasă este tradiția unui port popular croit și cusut de mână, ci chiar și proprietarii lui. Într-o lume în care oamenii cu greu se abțin să nu se alinieze ultimului trend în modă sau curentelor sociale la modă, trecutul, cu tot ce reprezintă el în dicționar și în conștiința unui neam tinde să rămână acolo unde a avut parte de cea mai mare glorie, adică în trecut. Chiar și sătenii care s-au născut în tradiția unui loc și au moștenit dragostea pentru ea, tind să o lase trecutului, pentru că lumea din jurul lor nu mai are ochi și urechi pentru ea.

Totul pare să se simplifice pentru a putea fi asimilat. Din istorie ajungem să păstrăm și să reținem doar evenimentele marcante, lăsându-le la o parte pe cele mici și insistente care au însumat de fapt importanța unei schimbări. Din folclor selectam câteva detalii artistice care s-ar putea strecura în muzică, în literatură, în artele plastice, în vestimentație etc., atât cât să le dea acel „ceva” autohton. Astfel că ecoul tradiției unei zone rămâne doar în vocile etnografilor și a celor care sunt cu adevărat pasionați de ea.

Astfel de oameni sunt Marlene si Dinu Mititeanu, membri ai Clubului Alpin Român, doi din cei care au susținut ideea membrilor care au propus existența maratonului pe culmile și prin văile Apusenilor. Anul trecut, în a doua zi de Rusalii, Dinu si Marlene au revenit în satul Săgagea cu speranța să găsească sătenii îmbrăcați în straie populare, de sărbătoare, așa cum le promiseseră cu un an în urma. Nu au fost deloc dezamăgiți.

Săgagea este un sat românesc autentic, în care timpul pare să se scurgă precum nisipul într-o clepsidră, calculat și rânduit, nu haotic și inexplicabil ca la oraș, un loc către care Dinu s-a simțit mereu atras datorită frumuseții naturii și portului, oamenilor primitori, optimismului și poftei de viață ale acestora. Apusenii încă mai poartă pe umerii și în palma lor sate ca acestea, în care tradiția a supraviețuit în ciuda schimbărilor și vremurilor, unde oamenii parcă sunt mai oameni, natura mai verde, mâncarea mai gustoasă și viața mai lesne de trăit.
Cei de la CAR, invitând alergători din toată România să străbată potecile marcate sau nemarcate ale Apusenilor, promit atât o experiență sportivă montană de excepție, cât și o incursiune inedită în sufletul unor timpuri încărcate de istorie și folclor nealterat.

Sursă info și foto: Marlene si Dinu Mititeanu (http://www.dinumititeanu.ro/)