Leave No Trace: Un indemn msg Maraton Apuseni 2019

Suntem oameni de munte. Suntem oameni care numara orele pana sa ajungem in natura. Insa, de multe ori prezenta noastra in natura lasa o amprenta permanenta asupra locurilor pe care le apreciem atat de mult, fie ca suntem constienti de asta sau nu.

O parte din scopul asumat de Clubul Alpin Roman – Sectia Universitara Cluj prin msg Maraton Apuseni este sa si promoveze ideea de respect fata de natura si incercam in fiecare editie sa micsoram cat mai mult aceasta amprenta lasata in urma competitiei.

Asadar, din acest an facem un pas inainte catre adoptarea conceptului „Leave No Trace” si anuntam oficial ca in cadrul msg Maraton Apuseni nu se vor mai folosi pahare de plastic. Inca de anul trecut am inceput sa folosim tot mai mult pahare de carton, dar editia din 2019 elimina total uzul paharelor de plastic de pe traseu.

In acelasi timp, va incurajam pe voi, toti cei care veti lua parte pe 25 mai la competitia montana, sa va alaturati acestei initiative!

Ne angajam sa respectam natura

Leave No Trace este un sistem de etica bazat pe 7 principii principale:

 1. Pregateste-ti deplasarea din timp.
 2. Mergi si campeaza pe suprafete durabile.
 3. Arunca corect deseurile.
 4. Lasa ce gasesti in urma.
 5. Diminueaza impactul focului de tabara.
 6. Respecta animalele.
 7. Gandeste-te si la altii care vor veni pe acel traseu.

Preluam aceste 7 principii si le aplicam la msg Maraton Apuseni 2019.

Iata ce vom face noi:

 • Eliminam folosirea paharelor de plastic de la punctele de hidratare. Vom avea doar pahare din carton in basecamp si la Bocsesti.
 • Cream spatii adecvate pentru colectarea selectiva a deseurilor si ne ocupam de reciclarea lor;
 • Folosim materialele din editiile trecute pentru marcarea traseului, pentru a nu consuma alte resurse.

Ce va rugam sa faceti:

 • Sa veniti cu propriul recipient de apa (ele nu se vor mai regasi pe traseu, ca in anii trecuti);
 • Sa fiti atenti cand aruncati un deseu, sa fie doar in locul corespunzator materialului pe care il aruncati.

Ce putem face impreuna:

 • Nu aruncam nimic in natura. Chiar daca nu avem unde arunca ceva pe moment, punem in buzunare pentru a-l depozita mai tarziu;
 • Nu luam nimic din natura. Sunt multe elemente de pe traseu care sunt frumoase si vrem sa le luam acasa ca amintire, ca o floare colorata care parca cere sa fie culeasa. Dar, atentie, suntem in rezervatie naturala si e bine sa o lasam in pamant sa creasca.
 • Nu deranjam creaturile din padure pe care le putem intalni pe traseu. Padurea este casa lor, noi suntem doar in vizita.
 • Ne amintim mereu ca vrem sa ne mai intoarcem in acest loc si ar fi minunat sa-l gasim la fel.

Vom avea parte si de un pic de ajutor pentru colectarea selectiva pentru ca „Patrula de Reciclare” de la Scoala Mircea Luca din Baisoara va fi prezenta in basecamp. Copii ne vor ajuta sa adunam selectiv deseurile si in cazul in care nu stim siguri la ce categorie intra un anumit deseu, nu va faceti griji – ne invata ei!

 

Starea naturii: o problema europeana

Interesul fata de activitatile de recreere in natura creste in fiecare an. Tot mai multi oameni se delecteaza cu diferite activitati precum alergarea montana, camparea, alpinismul, drumetii in natura – lista poate continua. Din pacate, insa, interesul sporit fata de activitatile in natura au dus, in acelasi timp, la cresterea nivelului de poluare si deseuri lasate in urma.

In anul 2011, Uniunea European publica un raport prin care analizeaza biodiversitatea la nivelul intregului continent. Desi a fost adoptata o strategie pentru prezervarea diversitatii la nivelul tuturor statelor membre, raportul arata ca rata de disparitie a speciilor este, in unele cazuri, si de 1000 de ori mai mare fata de rata normala din cauza activitatii umane.

Alte statistici relevante:

 • In 2016, cetatenii EU au produs 5 tone de deseuri;
 • Din acest total, 45.5% din deseuri au ajuns in gropi de gunoi, in timp de doar 37.7% din deseuri au fost reciclate;
 • În 2016, Romania a produs 9012kg de deseuri/locuitori, aproape dublu fata media europeana/locuitor;
 • Rata de reciclare in Romania este de doar 13%, in timp de rata de depozitare este de 69%, fiind una dintre cele mai ridicate la nivel european.

Desi nu avem statistici exacte in ceea ce priveste nivelul deseurilor lasate in natura, cu totii ne putem aminti de cel putin o data cand am intalnit pe traseu o „amprenta” lasata de cineva.

Iata rata de descompunere pentru unele dintre ele:

 • Coaja de banana – 1 luna
 • Servetel de hartie – 6 luni
 • Diferite cartoane: 5 ani
 • Cutii de aluminiu 80-100 ani
 • Pahare sau pungi de plastic: 500+ ani (unele pot rezista chiar mai mult)

 

Din mii de pasi in alergare, unul este pentru natura

Din pacate nu putem rezolva toate aceste probleme fara timp si fara efort. Dar va invitam sa fiti alaturi de noi in aceasta initiativa. Usor-usor, putem produce o schimbare sustenabila si putem sa ne aratam cu adevarat respectul fata de natura.

#ritmulmuntelui ne inspira contant si e timpul sa-i multumim pentru asta!