Orice eveniment organizat cu suflet și interes, restrâns sau amplu, promite parcă mai multă voie bună și încredere dacă la final totul se temină cu pahare ciocnite, toasturi și ceva de-ale gurii. În acest spirit sărbătoresc a venit Voichita Bodea, membru de încredere al C.A.R., cu sugestia de a oferi participanților și voluntarilor la Maratonul Apuseni msg systems o porție sănătoasă de gulaș. A fost cea mai nimerită idee gastronomică, potrivindu-se perfect cu specificul zonei, cu bucătăria ardeleană și rusticul situației.

Exista deja precedentul în câteva tabere de cățărat, unde a prins bine gulașul după efort susținut și oboseală, însă pentru maraton a fost o provocare cantitatea necesară pentru a hrăni și sătura 600 de guri flămânde de alergători și voluntari epuizați fizic. Două ediții la rând gulașul a potolit foame, a împrospătat puteri și a înseninat orizontul întunecat de peste stațiunea Băișoara.

Când accepți o astfel de provocare, ești cu atât mai capabil să o duci la bun sfârșit dacă ai de partea ta o combinație rară de autoritate, spirit organizatoric și abilitați de bucătar. Clubul Alpin Român a fost norocos să o aibă pe Eva Veress de partea lui, ca membru și voluntar al maratonului.

Chef à la gulaș – a se citi șefă la gulaș – a gestionat cu o mână de fier (și o lingură de lemn:) situația complexă și, chiar dacă nu a participat ca alergătoare în competiție, a parcurs în ritm susținut distanța unui semi-maraton cu obstacole, printre mese, saci cu cartofi și ceaune clocotinde.

Se cerea o cantitate mare de materie primă și câteva zeci de perechi de mâini pentru un gulaș a-la-carte, iar organizatorii nu au dus lipsă nici de sponsori generoși care să le ofere cele necesare, nici de voluntari care să contribuie cu timpul și priceperea lor la gustosul și picantul cadou oferit participanților.

Activitatea a fost împărțită strategic, între categorii clar definite de curățători, fochiști și învârtitori în ceaune. A fost nevoie de 20 de oameni să curețe 100  kg de cartofi și legume, să taie 80 de kg de carne și să mestece cu forță în 6 ceaune a câte 70 de kg bucata. Însă efortul, mușchii încordați, degetele zdrelite și ochii înlăcrimați de prea multă ceapă tăiată n-au fost în zadar. Organizatorii au avut satisfacția de a oferi un plus de gust întregului eveniment, iar alergătorii au plecat acasă bine hrăniți și cu amintirea unei zile complete.

Rețeta încă n-am reușit s-o aflăm – doar chef-a-la-gulaș îi știe secretul.