Avem echipamentul, ne-am înscris la maraton și pentru următoarele luni știm că antrenamentele vor fi mai intense. Înainte de participarea la un maraton, fiecare ne planificăm cum și cât vom alerga pentru a fi în formă maximă, însă la fel de multă atenție trebuie să acordăm și meselor noastre. Pentru a fi pregătiți fizic trebuie să fim atenți la aportul nutritiv și la menținerea unui plan alimentar plin de vitamine și proteine.

Frica de a ajunge la epuizare în timpul unui maraton este firească și toți cunoaștem acel moment când “ajungem la fundul sacului” și nu mai putem continua. Acest lucru se poate întâmpla în ciuda antrenamentelor și a exercițiilor de rezistență pe care le facem, când carbohidrații din organism ajung la un nivel foarte scăzut. Putem preveni acest lucru dacă ne încărcăm înainte de a alerga cu alimente bogate în carbohidrați, cum sunt pastele, cartofii sau anumite legume și fructe. Mai mult, trebuie să testăm planul alimentar alcătuit pentru a ne asigura că se potrivește organismului nostru înainte de a ne decide să îl adoptăm.

Aportul de proteine este foarte important după terminarea antrenamentelor sau a maratonului pentru a ajuta la refacerea țesutului muscular. Astfel că, o masă care include ouă, lapte, brânză sau iaurt vor ajuta la întărirea organismului și pregatirea lui pentru o altă cursă.  După o alergare mai lungă, laptele cu ciocolată reprezintă o combinație potrivită de proteine și carbohidrați care ajută la vitalizarea corpului.

Înainte cu câteva ore de un maraton trebuie să asigurăm organismului un aport de carbohidrați combinat cu proteine și slab în grăsimi, pentru următoarele ore de efort la care îl vom supune. Foarte important este de asemenea ca pe parcursul maratonului, să consumăm lichide și alimente care să înlocuiască energia pierdută prin efortul depus. Putem alege alimente și băuturi special concepute pentru maratoniști, banane sau portocale, fructe uscate sau miere.

În ceea ce privește antrenamentul, trebuie să fim realiști și să ne cunoaștem nivelul de anduranță, să nu ne forțăm corpul sau să ne accidentăm. Începeți cu alergarea ușoară și măriți pasul sau distanțele treptat, astfel ca organismul să se obișnuiască cu noul ritm și să fie mereu gata de noi provocări. Pentru un maraton, putem să ne antrenăm pe același tip de teren pe care urmează să participăm pentru a ne obișnui cu profilul geografic al zonei și astfel să anticipăm cum să distribuim efortul pe parcursul cursei. Mai mult, pentru a profita la maxim de antrenamente, putem să ne obișnuim corpul cu aceeași oră de alergat, cel puțin cu o săptămână înainte dacă se poate, încât ritmul corpului nostru să se sincronizeze cu ritmul de maraton.

Relaxarea este de asemenea foarte importantă, atât a corpului prin întinderi, cât și a minții prin faptul că ne bucurăm de atmosferă, de oameni și de locație. Alergarea într-un maraton nu trebuie privită cu stres sau emotie. Toți câștigăm  prin simplul fapt că participăm și dăm tot ce e mai bun din noi. Pe parcursul concursului ar trebui să ne ocupăm mintea cu gânduri plăcute, pozitive, care să ne destindă fruntea și trupul.

Sursa articol: http://bit.ly/1fXmqMu

Surse foto: Dan Tăuțan, Ioan Bindeanu