…născut dintr-o poveste frumoasă, imaginată de câţiva oameni cu pasiuni statornice – la fel de statornice ca munţii Apuseni.

Povestea îşi are originile pe la începutul lui 2011, când câțiva membri ai Clubului Alpin Român,  pasionaţi de alergare, au constatat că din peisajul transilvănean lipsea o competiţie de maraton, aşa cum se organizau deja în celelate zone ale ţării. Acești alergători profesionişti şi amatori de astfel de manifestări sportive, cu imaginaţie şi viziune, au început să traseze primele schiţe ale proiectului, sub pălăria cu boruri largi a C.A.R..

Probele clasice de maraton şi semi-maraton au fost din capul locului variantele de concurs alese, pentru a se conforma specificului competiţional internaţional, rămânându-le doar să stabilească o zonă care să ofere şi provocare şi încântare în acelaşi timp. După cernerea propunerilor, au rămas două zone finaliste: Bedeleu – Valea Arieşului şi Băişoara – Muntele mare.

Au pus în balanţă accesibilitatea, pitorescul şi încărcătura istorică a celor două zone şi câştigătoare a ieşit Băişoara. Balanţa a fost înclinată și de faptul că zona fusese cartată cu ani în urmă de Dinu Mititeanu, preşedintele de onoare al C.A.R. Sectia Universitara Cluj şi corespundea rigorilor unui traseu profesionist de trail running.

Dând glas viziunii lor, s-a conturat un nucleu de organizatori care au atras în joc câţiva colegi de club, apoi o mână de voluntari care au crezut în potenţialul proiectului şi aşa au urnit din loc un bulgăre care încă se rostogoleşte, devenind de la an la an mai putenic şi mai important în peisajul “maratonesc” autohton.

Aşa a ajuns Maratonul Apuseni pe harta sportivă a ţării: un vis, câţiva oameni pasionaţi, un traseu promiţător şi o atmosfera de excepţie, unde oamenii s-au simţit ca într-o mare familie de alergatori, care cu anii a devenit tot mai încăpătoare.

Dacă prima ediţie a fost un fel de experiment, un deget într-o mare necunoscută, următoarele au devenit adevărate evenimente ale locului, ale cunoscătorilor şi simpatizanţilor, oferind alergătorilor kituri consistente, puncte de alimentare pe traseu, petreceri de final memorabile şi un gulaş să te lingi pe bot!

După o primă încercare neaşteptat de reuşită, Maratonul Apuseni s-a molipsit de popularitate şi tot mai mulţi sportivi, voluntari, sponsori şi parteneri doresc să facă parte din acest fenomen, să participe, să contribuie sau doar să se bucure de atmosfera primitroare a evenimentului. În 24 mai suntem din nou aşteptaţi la start la Skiland, sa ne testăm rezistenţa sau să îi susţinem pe participanţi sau să profităm de o zi plină de energie.