Robert Hajnal, ambasador msg Maraton Apuseni, se autointitulează un om de munte cu o viziune clară despre viață. Iubitor de cărți, gătit și alergare – pasiune descoperită în urmă cu 6 ani – îndrăznește să vadă posibilități acolo unde alții văd imposibilul și să își urmeze visul de a alerga alături de cei mai buni ultra maratoniști la Ultra Trail World Tour. Iubește alergarea montană pentru că la această disciplină câștigă cel mai isteț, cel care își găsește ritmul personal și își face din el o strategie. Câștigător al tuturor curselor de ultramaraton din România și vice campion UTMB® în 2018, cea mai prestigioasă cursă de ultra-trail din lume, Robert Hajnal ne inspiră prin disciplina cu care își urmărește obiectivele și ne câștigă respectul prin naturalețe și modestie.

L-am invitat la o discuție despre alergare ca stil de viață, provocări și planuri de viitor.

Cum a început povestea ta de alergător? Te-a ales alergarea sau ai ales-o tu pe ea?

În copilărie alergarea m-a ales pe mine apoi, cu timpul, am ales-o eu pe ea. Am copilărit într-un cartier pe nume „6 August” din localitatea Petrila, care era foarte aproape de curtea școlii generale. Am fost un puști foarte activ și după terminarea orelor mergeam să fac sport cu clasele mai mari, 5-8. Făceam tot felul de mișcare, atât în natură cât și în casă. Flotări, înot, jucam fotbal, baschet. În plus ne fugăream prin fața blocului la jocurile cu ceilalți copii din cartier.

Apoi am ajuns să joc fotbal la un club, Jiul Petroșani, unde făceam aproape zilnic naveta pe bicicletă. Opt kilometri dus, opt kilometri întors și antrenamentul propriu zis. Mi-a prins foarte bine că la meci alergam cel mai mult de pe teren. Iar pentru mine însemna mai multe ocazii să dau gol. Dacă era un club de atletism prin zonă sigur aș fi mers și acolo.

Apoi a urmat Academia Militară unde am descoperit alergarea de la 06:00 la 06:30 aproape în fiecare zi și așa s-a instalat microbul urmând să particip la concursuri de alergare prin toți munții din România.

Mai practici și alte sporturi?

M-am dedicat cu toată tăria unui singur sport: alergarea pe distanțe lungi. Totuși, pentru asta fac antrenamente de sală, spinning și ca recuperare merg la bazin unde înot.

Cum arată o zi normala pentru tine? Cât timp aloci antrenamentelor?

Primul lucru la care mă gândesc atunci când deschid ochii e „astăzi ce antrenament fac?” În medie mă antrenez cam 2 ore pe zi. În unele zile mai mult în altele mai puțin, în funcție de perioada planului de antrenament. Încerc să mă trezesc devreme dar în același timp să dorm suficient, ora asta e undeva pe la 7. Fac 10 minute de yoga / stretching apoi iau micul dejun. După ce am mâncat știu sigur că sunt gata de primul antrenament al zilei, pe la 9-10. Uneori îmi gătesc prânzul sau dacă sunt pe fugămănânc în oraș ca să nu spăl vasele apoi mă pregătesc pentru o sesiune de somn, un power-nap. Iar pe seară pe la 18-19 urmează al doilea antrenament. Între cele două antrenamente încerc sămai strecor sesiuni foarte scurte de tabata cu kettlebell-ul.

De ce ultra maratoane? Ce te-a atras?

Am ales primul ultra ca pe o provocare și s-a întâmplat să-l câștig. Asta după un antrenament și o dietă nu tocmai obișnuită. Fusesem cu 30 de zile în urmă într-o excursie cu trenul în Europa. Pierzând nopțile, mâncând fast-food am reușit până la urmă să vin pe locul 1 la Ciucas X3 în 2013. De atunci mi-am spus că dacă voi trata cu seriozitate sportul acesta mai mult ca sigur voi avea rezultate bune și mă pot întrece cu cei mai buni din lume, de ce nu?!

Cât de importantă este pregatirea mentală în comparație cu pregatirea fizică într-o cursă lungă?

Pregătirea fizică te ajută în prima jumătate a cursei să ții pasul cu cei mai buni. Te ajută să faci fațăurcărilor grele într-un ritm ridicat. În a doua jumătate intervine instinctul de autoconservare al creierului care te face să-ți pui tot felul de întrebări și ai nevoie de o „pregătire”, de răspunsuri imediate pe care să le dai ca să nu încetinești, să nu pierzi poziții și să accelerezi pe final.

Ce alte cunoștințe este bine să aibă un alergător montan?

Cred că ajută mult cunoașterea propriului corp și cum reacționează el la efort de peste 3-4-10 ore. Cred că ajută cunoștiințele de fiziologie iar pentru distanțe mai lungi cred că alergătorul montan trebuie să fie un bun manager. Un bun manager al durerii.

Cum trăiesti un ultramaraton? Ce se întampla în mintea ta de-a lungul zecilor de km?

Start-ul îmi oferă prilejul să fiu recunoscător că sunt acolo. Primii kilometrii mă găsesc cu zâmbetul pe buze pentru aventura care ne așteaptă, apoi încerc să-mi respect planul pe care l-am făcut de „acasă”, planul nutrițional și planul de cursă. De obicei în prima jumătate a cursei măasigur că mănânc tot ce mi-am propus iar în a doua jumătate că alerg cu toate puterile, până la ultima picătură de energie. La finish mă asigur că nu mi-a mai rămas nimic de dat, energie sau strategie. Că am fost cât de inteligent / șiret între start și finish.

Este important să crezi în tine. Cât de important este să creadă și alții în tine?

Încrederea în tine ți-o câștigi cu fiecare antrenament, cu fiecare dată când ieși la alergare chiar dacă afară plouă sau ninge, cu fiecare picătură de sudoare și respirație întretăiată de la un ritm intens, cu fiecare urlet al mușchilor sub influența acidului lactic. Sprijinul celorlalți e la fel de important ca încrederea ta în tine. Vrei ca la finalul cursei să te aștepte cineva drag, căruia să-i dai o îmbrățișare, să-ți ofere un motiv în plus să te grăbești către finish.

Foarte multă lume a auzit de tine, dupa reușita de la UTMB. Câtă muncă se ascunde în spatele unui astfel de rezultat și când ai început să visezi la un loc pe podiumul UTMB?

După ce am câștigat Ciucaș-ul X3 în 2013 am început să visez la un loc pe podiumul UTMB, o clasare în primii 10. Am luat-o treptat câștigând locul 8 la CCC în 2015 iar în 2018 soarta m-a favorizat și am ajuns pe locul 2.

Ai alergat în echipă? Cum găsești aceste curse?

Echipa joacă un rol crucial. Te ajută să te ții de plan, te încurajează.

Cum abordezi un eșec?

Cred cu tărie că eșecul este o parte din povestea unui succes. Un eșec este lecția de care ai nevoie, care-ți spune că nu ești încă pregătit pentru succesul pe care l-ai fi avut câștigând. Dacă ești cu picioarele pe pământ poți pune pe foaie toate lecțiile pe care ți le-a dat „eșecul” și se vor dovedi foarte valoroase pe viitor.

Ce planuri de viitor ai?

Îmi doresc nespus să câștig o cursă din Ultra Trail du World Tour. Voi participa anul acesta la 3 ultramaratoane: Madeira Ultra Trail, Campionatul mondial din Portugalia, (poate) Lavaredo, UTMB și o cursă în Himalaya.

Pentru că se apropie data de 25 mai 2019, când are loc ediția a 9-a msg Maraton Apuseni, poți să ne spui ce ți-a plăcut cel mai mult la acest eveniment?

msg Maraton Apuseni se desfășoară în perioada în care natura o ia de la capăt, în care totul este înverzit și peisajele te energizează cu frumusețea lor. Mi-a plăcut diversitatea traseului, urcări grele dar și porțiuni alergabile, coborâri tehnice și alergare prin pădure, pe frunzele rămase de un an în urmă. Pe lângă traseu, atenția organizatorilor la toate detaliile, încercând să facă din concurs o experiență plăcută pentru fiecare participant, de la cel mai mic până la cel mai înaintat în vârstă, de la un începător în a alergării până la cel mai rapid dintre alergători.

Un sfat pentru maratoniștii care încă nu s-au înscris la concurs dar doresc să facătranzitia de la maraton la ultra maraton?

Aș sfătui persoanele care au alergat maratoane să facă pasul treptat-treptat către un ultramaraton. Să nu participe direct, de la un efort de 5-6 ore la un efort de 20 de ore. Să aleagăun ultramaraton pe distanță medie de 70-90 kilometri. În același timp aș provoca alergătorii de maratoane / ultramaraton să încerce să-și bată timpii pe distanțe din ce în ce mai scurte începând cu 800 metri, 1000 metri, 3000m, 10.000.

Un gand pentru alergatorii de la msg Maraton Apuseni 2019 de la toate probele?

Pentru un weekend petrecut alături de familie într-un cadru care favorizează alergarea și buna dispoziție, alege să-l petreci în zona munților Apuseni la msg Maraton Apuseni.

______

autor: Anca Berlo

Robert Hajnal, ultra maratonist și ambasador al msg Maraton Apuseni vine la Cluj-Napoca în data de 20 mai 2019 la o întâlnire cu comunitatea montană. Accesul la întâlnire va fi gratuit, însă va fi necesar să îți anunți prezența printr-o înscriere în prealabil.

Urmărește-ne pe Facebook / Instagram / aici pe website să fii la curent cu noutăți despre eveniment.

Antrenează-te și aleargă #inritmulmuntelui la msg Maraton Apuseni! Înscrierile sunt încă deschise: maratonapuseni.ro

Te așteptăm cu drag!