Circuitul Carpaților este o provocare adresată alergătorilor și iubitorilor sporturilor în aer liber de a descoperi masivele montane din România, peisajul divers și unic al Carpaților. Fie că alergi pentru a-ți descoperi limitele, fie că ai prins recent gustul alergării montane, cu siguranță vei găsi ceva pe placul tău la cele 15 evenimente reunite în circuit.
Dacă ești alergător de ultramaraton, msg Maraton Apuseni îți aduce anul acesta o provocare nouă, sub forma celor 87 de km și 4430 m D+ de poteci montane din spectaculoasa rezervație naturală Scărița – Belioara. Track-ul gpx se poate descărca de aici iar ca să te înscrii, folosește formularul de aici. Din cele 150 de locuri disponibile, jumătate sunt deja rezervate.
Ultramaraton îți oferă și Ultra Trail Făgăraș (110 km, 8000m D+ , echipe, eveniment bienal), Ciucaș X3 (108km, 4398m D+, individual, echipe, ștafetă) sau Harghita Trail Running (70 km, 3000m D+).
Maratoniștii au o paletă mai largă de opțiuni, începând cu Maraton Piatra Craiului (MPC), eveniment care a dat startul alergării montane în România în 2006, sub formă competițională. Munții Piatra Craiului întâmpină alergătorii cu un labirint calcaros format din colți de stâncă, ace, piramide, muchii, turnuri, brâuri și hornuri iar spectacolul vizual este completat de abrupturi impresionante, văi, grohotișuri, arcade naturale. MPC este considerat unul dintre cele mai dificile maratoane din circuit iar în 2020 va fi organizat ca tură non-competițională.
Brașov Marathon te va duce în alergare până pe Vârful Postăvarul, la Cindrel în Alergare ajungi pe Vârful Cindrel 2244 m prin rețeaua densă de poteci din una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpații României iar la Harghita Trail Running te bucuri de priveliștile oferite de înălțimile Carpaților Orientali.
La Mureṣ-Olt Marathon alergi în munții Giurgeu şi Hăşmaş în arealul dintre izvoarele celor două râuri iar la Hit the Egg – Oușoru Challenge descoperi zona Dornelor și munții Suhard.
În Apuseni, msg Maraton Apuseni îți propune un circuit alergabil cu porțiuni tehnice în zona “La Stânci” iar evenimentul sportiv, ecologic, socio-cultural Roșia Montană Maraton îți oferă un traseu cu start din Roșia Montană – localitate aflată pe lista de propuneri pentru Patrimoniul UNESCO.
Curse de aproximativ 30 de km găsești la Maraton Bate Toaca, unde alergi pe potecile Munților Ceahlău, la Retezat Maraton, Cozia Mountain Run și la Festival Sport Montan Săcele, cel mai nou eveniment din Circuitul Carpaților. Curse verticale se găsești la Rodney Sky Race și Festival Sport Montan Săcele.
Participanții la cursele de semimaraton sau cros nu acumulează puncte pentru clasamentul de final de an al Circuitului Carpaților dar sunt cei care se bucură de cele mai multe opțiuni, aproape fiecare competiție din circuit găzduiește o cursă dedicată celor care au prins recent gustul alergării montane. Bineînțeles, micii alergători sunt încurajați să dezvolte de timpuriu un drag de natură și mișcare, o cursă familiei sau a copiilor se regăsește de asemenea în programul evenimentelor din circuit.
Probele incluse în Circuitul Carpaților primesc punctaje diferite în funcție de categorie (individual, echipe, cursa nocturnă) sau coeficient al cursei dat de lungimea traseului, diferență de nivel și număr de participanți (Regulamentul Circuitul Carpaților ). La final de an, cei mai buni alergători sunt premiați în cadrul galei care este organizată prin rotație de membrii circuitului.
Gala Circuitul Carpaților 2020
Gala Circuitul Carpaților și festivitatea de premiere a sportivilor au avut loc în data de 1 februarie 2020 în localitatea Borșa, județul Maramureș iar gazde ne-au fost prietenii de la Clubul Sporturilor Montane Rupicapra, reprezentând evenimentul Rodnei Sky Race.
În cadrul galei au fost premiați cei mai buni 10 alergători și cele mai bune 10 alergătoare care au participat la cursele din campionat. Toți beneficiează de participări gratuite la msg Maraton Apuseni 2020 și la aproape toate cursele din Circuitul Carpaților 2020.
Top Circuitul Carpatilor 2019 | Feminin
- Irimia Mihaela (Sinaia)
- Buzgan Crina (Covurlui)
- Șulea Lavinia (Făgăraș)
- Milos Mioara (Reșița)
- Lefter Vasilica (Brașov)
- Malai Viorica (Cluj-Napoca)
- Moțoiu Linda (Reșița)
- Chihaia Maria (Iași)
- Bogdan Rodica Emilia (Timișoara)
- Tuzson Ágnes (Târgu Secuiesc)
Top Circuitul Carpatilor 2019 | Masculin
- Macarie Ștefan Nicu (Tarcău)
- Iloiu Ilie (Petroșani)
- Codrea Gheorghe (Petroșani)
- Sovereșan Andrei-Grațian (Cluj-Napoca)
- Sălăgean Ștefan (Bistrița-Bârgăului
- Miron Cornel (Cluj-Napoca)
- Sztranyiczki Gabor (Cluj-Napoca)
- Neguș Ovidiu (Cluj-Napoca)
- Husariu Ionuț-Alexandru (Bicazu Ardelean)
- Țilea Pepi (Zărnești)
Inițiativa caritabilă Circuitul Carpaților
Circuitul Carpaților a demarat un proiect nou la inițiativa Getei Manolache, astfel, șapte tineri au fost răsplătiți cu premii speciale pentru rezultate sportive deosebite în anul 2019.
- Sándor Bak (Borsa)
- Bogdan Ușurelu (Lupeni)
- Fabian Mihăilă (Lupeni)
- Ștefania Sălăgean (Bistrița)
- Andrei Macarie (Tarcău, NT)
- Alex Teodorescu (Sibiu)
- Marian Costache (Zărnești)
Calendar 2020 Circuitul Carpatilor
Datele pentru aproape toate cursele din circuit au fost anunțate iar cu această ocazie organizatorii Maraton 7500 au anunțat că în 2020 evenimentul nu va avea loc.
- Brasov Marathon: 25 aprilie
- msg Maraton Apuseni: 30 mai
- Rosia Montana: 20 iunie
- Maraton Bate Toaca: 18 iulie
- Cozia Mountain Run: 27 iunie
- Rodnei Sky Race: 4 iulie
- Cindrel in Alergare: TBA
- Retezat Maraton: 1 august
- Hit the Egg: 15 august
- Hargita Trail Running: 29 august
- Ciucas X3: 12 septembrie
- Mures Olt Marathon: 26 septembrie
- Maraton Piatra Craiului: 3 octombrie – tura memoriala (non-competitionala)
- Festival Sport Montan Sacele: 17 octombrie – cursă nouă
Mulțumim gazdelor de la Clubul Sporturilor Montane Rupicapra pentru organizare și alergătorilor pentru prezență! Pe iubitorii sporturilor în natură îi îndemnăm să se înscrie cu încredere la una din cursele din Circuitul Carpatilor. Alergarea îi va purta de-a lungul celor mai frumoase poteci ale masivelor montane din Romania.
Să ne vedem cu bine pe cărări de munte!