Cauza msg Maraton Apuseni

DESPRE ÎMPĂDURIRE

În 2019 am continuat reîmpăduririle începute în 2018! Ne-am întors în zona Vâlcele unde am plantat 2 hectare de pădure.

Pe 21 aprilie 2018, am dedicat o zi întreagă acțiunii de reîmpădurire în zona Vâlcele, Cluj. Cu ajutorul sponsorului, al partenerilor și al tuturor voluntarilor am reușit să plantăm circa 10.000 de puieți!
Mulțumiri tuturor celor care ne-au fost alături: msg systems Romania, Clubul Alpin Roman Filiala Cluj, Organizația Națională Cercetașii României, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Minorswing Hammocks, După Ski la WU și toți voluntarii prezenți la reîmpădurire. În perioada 1990-2011 au fost defrișate aproximativ 366.000 de hectare de pădure în România. Deși tăierile ilegale se află, în prezent, în scădere, este în continuare nevoie de implicare pentru a îmbunătăți și proteja pădurile din România.

Află în continuare cum te poți implica și tu în acțiunea de împădurire din 2020!

Cum să contribui?

Înscrie-te la concurs și odată cu taxa de participare poți face și o donație minimă sugerată în valoare de 10 lei.

Poți să contribui și acum la suma de care avem nevoie.

Virează o sumă la alegere în contul Clubului Alpin Român Filiala Cluj sau fă direct o plată cu un card.

  • CIF: 41866897
  • IBAN: RO63RNCB0249171701680001
  • detalii plată: „cauza sociala Maraton Apuseni 2022”

ISTORICUL CAUZEI msg Maraton Apuseni

msg Maraton Apuseni integrează în fiecare an o componentă umanitară ce are ca scop promovarea și conservarea zonelor montane din Apuseni, precum și organizarea unor activități educative și sportive pentru membrii comunității din jur, în special pentru tineri. Începând cu ediția a 5-a a evenimentului, organizatorii au lansat un program mai complex de susținere a comunității din zona stațiunii Muntele Băișorii care cuprinde mai  multe etape și obiective:

 organizarea de cursuri, tabere, ateliere și activități educativ-sportive destinate comunității locale, în special copiilor și tinerilor din Apuseni

 integrarea unei păduri seculare din zona Băișoara în rețeaua ariilor protejate din Apuseni

 construcția unui centru de activități montane pe traseul msg Maraton Apuseni, cu o arhitectură inspirată de colibele tradiționale din zonă

2015-2019: Activități pentru tinerii din comunitatea Băișoara

  • În 2019 am continuat colaborarea cu comunitatea din Băișoara. Astfel, o grupă formată din 30 de copii de la Școala Generală „Mircea Luca” din Băișoara au participat la o tabără educativ-sportivă care a inclus activități în aer liber (drumeție și escaladă în Cheile Turzii), jocuri, prezentări despre alpinism și ateliere despre prevenție, bullying, gestionarea conflictelor sau fotografie montană. Tabăra a fost organizată cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Cluj și cu suportul colegilor de la Clubul Alpin Român Filiala Cluj și al Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj.
  • În intervalul 2015 – 2017 componenta umanitară a msg Maraton Apuseni a adus o mulțime de activități noi de dezvoltare în comunitatea din zona Băișoara, pentru copiii și nu numai.

Am incercat în primul rând să ne apropiem de Școala Generală „Mircea Luca” din Băișoara. Copiii sunt cei care duc mai departe tradițiile locale dar și cei mai deschiși spre nou, spre o altă viziune și abordare a lucrurilor. Conștienți de mijloacele reduse pe care Clubul Alpin Român le are pentru a interveni în activitățile școlarilor, în 2017 am încercat să aducem în această acțiune o altă instituție de învățământ, urbană și modernă. Este vorba de Transylvania College.” spune Anca Brișan, coordonatorul voluntarilor de la msg Maraton Apuseni

Ce ne-am propus?

Clubul Alpin Român, împreună cu elevii Transylvania College din Cluj-Napoca și elevii „Mircea Luca” din Băișoara au identificat împreună un set de îmbunătățiri pe care vor să le aducă în comunitate:

  • Crearea unui centru de informare turistică la Șesul Cald

  • Oferirea șansei clujenilor de a se bucura de tradițiile și portul local

  • Repararea autobuzului școlii

  • Facilitarea unui schimb de experiență între copiii din Băișoara și cei de la Transylvania College, la Cluj-Napoca, pentru a diminua diferențele care există între tinerii din mediul rural și cel urban;

  • Facilitarea unor întâlniri între elevii din Băișoara cu elevi din alte școli, precum Transylvania College, și invitații lor din străinătate, pentru a încuraja interacțiunea și dialogul

  • Dotarea școlii cu echipament modern

  • Organizarea unor activități de explorare a zonei și identificarea modalităților prin care poate fi promovată.

Ce am realizat?

  • Donarea de calculatoare și bunuri unor familii cu situații financiare precare
  • Implicarea copiilor din comunitate în ediția trecută a msg Maraton Apuseni
  • Participarea la proiectul Băișoara Service Learning, care i-a ajutat pe localnici și pe copii să conștientizeze potențialul zonei și să descopere câteva instrumente ce pot fi folosite pentru promovarea sa. Filmulețele realizate de copii pot fi vizionate aici.
  • Organizarea de către tinerii din comunitate a unei strângeri de fonduri prin vânzarea de mărțișoare pentru a completa echipamentul sportiv al școlii (cu mingi de handbal, volei, fotbal, panouri de baschet).

Voluntarii din Cluj au facilitat mai multe activități cu scopul de-a dezvolta anumite competențe ale copiilor. Un exemplu singular ar fi ieșirea în zona Stațiunea Muntele Băișorii împreună cu elevii din Băișoara și Transylvania College pentru a promova mișcarea în natură și a ajuta copiii să se orienteze folosind harta și busola.

În timpul acestei activități, grupul s-a împărțit în două echipe. Una din ele a primit provocarea de a cerceta diferite zone ale stațiunii pentru a identifica obiceiurile tradiționale care încă se practică în Băișoara. A doua echipă a examinat stațiunea de schi din Buscat pentru a observa schimbările cu care aceasta se confruntă în ceea ce privește utilizarea terenului.

Ulterior, o parte din documentația colectată cu prilejul excursiei a fost utilizată în proiectul Băișoara Service Learning descris mai jos.

„A fost o interacțiune bogată și complexă, în care s-au identificat multe nevoi, dar și multe lucruri bune. Plecând de la ideea că tinerii din zona montană vor fi cei care vor gestiona în viitor acest patrimoniu bogat, format din resurse naturale și antropice importante (păduri, zone protejate, peisaje rurale de mult dispărute în alte părți, tradiții locale) conștientizăm importanța unei astfel de cauze. În același timp evoluția tehnologică și modernitatea ar trebui să pătrundă în aceste zone, să fie folosite pentru gestionarea și îmbogățirea patrimoniului individual și colectiv.” – Anca Brișan, coordonator voluntari

Băișoara Service Learning Project

După întâlnirea copiilor de la cele două școli la Băișoara, în vara anului 2017, aceștia au creat împreună un film și o platformă de prezentare a proiectului lor. Vă invităm să le urmăriți! Click pe imagine:

 Parteneri Băișoara Service Learning Project

Ne bucurăm să contribuim la acest proiect alături de