Loading...
Ultramaraton 2018-05-25T10:46:01+00:00

Accepta provocarea!

Traseu proba ultramaraton

Lungime reala: 73.6 km

Diferenţă de nivel: + 3729 m

Configuraţie: urmează

Puncte numai de hidratare (PH): la “Colțul Rotund” la 5,7 km de la Start.

Puncte de alimentare (PA): 9 (nouă)

Puncte de Control: 9 (nouă)

Start-Sosire: Pensiunea Skiland, alt. 1390 m

Limită de timp: 14 h 30 min, timpi intermediari TBA

track integral gpx sau track doar bucla gpx

Legendă: PH – punct de hidratare, PA – punct de alimentare, PC – punct de control

Descrierea traseului de ultramaraton

După ce se parcurg întâi tronsoanele 1-4, cu lungime totală de 43,7 km (traseul probei de maraton), alergătorii de la ultramaraton ajung la pensiunea Skiland, de unde au luat startul dar NU se vor opri aici. În dreptul pensiunii Skiland vor traversa drumul care duce la pârtia Buscat și vor intra pe un drum care coboară ușor printre case către hotelul Alpin și după doar 800 m ajung la PA 7-PENSIUNEA MONTANĂ (vis-a-vis de hotel Alpin). Aici este km 44,5 din traseul de ultramaraton.  

După ce se vor întrema cu o supă caldă și o porție de paste, alergătorii vor urma drumul care merge prin pădure spre pârtia veche din Băișoara, trece pe sub podețul telescaunului și traversează pârtia de schi apoi coboară ușor spre stânga și traversează pârâul Clinului, apoi pârâul Crintului și după o urcare scurtă ajunge în poiană unde se află casele Crint. Aici traseul virează stânga la 90 de grade în dreptul unui stâlp cu marcaj turistic bandă albastră. Traseul părăsește poiana Crint și intră printre brazi continuând în urcare ușoară până la Poiană Gabriana. Până aici s-au parcurs 3 km de la PA 7, iar următorii 6,5 km sunt în coborâre ușoară și străbat porțiuni de pădure și poiană până la primele case din cătunul Muntele Bocului.  

Se traversează pârâul valea Bocului, apoi urmează o urcare scurtă dar abruptă în prima ei parte și se ajunge la PA 8 -MUNTELE BOCULUI, km 56 din traseul de ultramaraton. Următorii 8,5 km sunt în urcare ușoară, drumul trece printre casele de la Muntele Bocului, apoi traversează porțiuni de pădure și 2 poiene mlăștinoase în perioadele în care plouă. Se ajunge din nou în drumul care ocolește vârful Buscat, pe unde traseul de ultra (ca și cele de maraton, semi și cros) a mai trecut o dată, în tronsonul 1. Trecem așadar din nou pe la Izvorul Gabrienii și se ajunge apoi iarăși în Poiana Buhuia, însă de data aceasta NU se mai urcă în stânga spre vârful Buscat ci se continuă înainte, ocolind vârful, pe vechiul traseu al maratonului și în coborâre ușoară ajungem tot la baza pârtiei Buscat, la Sesu Cald, unde găsim PA 9, km 66 al ultramaratonului.  

De aici traseul traversează drumul care duce spre Muntele Mare și Pietrele Mărunte și intră în pădurea de conifere, apoi trece printr-o zonă mai deschisă, în care predomina arbuștii și coboară până în Valea Vadului. Această porțiune are aproximativ 5 km, ultima ei parte (500 m) necesitând atenție sporită, fiind o coborâre accentuată pe un drum spălat de ploi și cu multă piatră. Se ajunge în Valea Vadului, în tronsonul 4, care a mai fost parcurs o data cu câteva ore înainte. Traseul virează în dreapta și merge în sens invers celui în care s-a mai trecut pe acolo prima data, până când întâlnește marcajul cruce albastră pe care îl urmează pe poteca ce se desprinde în stânga și este marcată cu un stâlp indicator. Aici începe ultimul urcuș al traseului de ultramaraton. Mai sunt sub 2 km până la finish. Urcarea e scurtă dar abruptă în cea mai mare parte și se face pe o poteca ce trece prin pădure și ajunge pe lângă pensiunea Andreea până aproape de drumul asfaltat. Nu mergem pe asfalt ci printre casele de vacanță până la fundația unor cabane distruse de incendiu aflate în stânga, unde se virează la dreaptă și după incă 600 m se ajunge la finish. Acești ultimi 600 m sunt aceeași cu porțiunea finală a tronsonului 4.

 

TIMPI LIMITA ULTRAMARATON:

PA 1 Bocşeşti, KM 11,5 – 2h 15 min (ORA 8:15)

PA 3 La Răscruce, KM 21 – 3h 45 min  (ORA 9:45)

PA 7 PENSIUNEA MONTANA, KM 44,5 – 8h 30 min (ORA 14:30)

PA 8 MUNTELE BOCULUI, KM 56 – 11h (ORA 17:00)

PA 9 Sesu Cald (baza partiei Buscat), KM 66 – 13 h (ORA 19:00)

FINISH Pensiunea Skiland, km 74 – 14h 30 min, (ORA 20:30)

Conditii de participare la ultramaraton

Echipament recomandat: cel necesar cursei de maraton plus frontală, dispozitiv GPS (traseul va fi bine marcat dar un astfel de dispozitiv vă va fi util cu siguranță).

La proba de ultramaraton vor fi acceptați concurenți care au la activ mai multe concursuri de alergare montană pe distante lungi, până la data desfășurării msg Maraton Apuseni. Dacă nu îndeplinesc această condiție doritorii vor fi contactați și, după caz, vor fi acceptați la proba de ultramaraton sau vor fi îndrumați către proba de maraton. In aceste situatii e recomandabil sa se faca plata taxei de inscriere doar dupa discutia cu organizatorii.