Toată lumea știe că maratonul este o probă sportivă de alergare pe distanță lungă, cea oficială fiind de 42,195 km. Cum a apărut însă maratonul și de unde își trage acest sport originea? Poate mulți dintre voi cunoașteți deja legenda soldatului atenian Pheidippides, însă credem cu tărie că merită să călătorim în timp și să ne aducem aminte cum a pornit totul. În plus, atunci când vă veți afla în inima Apusenilor, iar după 30 de kilometri parcurși veți simți că picioarele nu vă mai ascultă, setea este de nestăpânit și sunteți aproape gata să cedați, amintiți-vă de legenda maratonului!

Povestea ne poartă cu 2500 de ani în urmă, pe tărâmurile Greciei Antice, pe vremea când perșii ocupaseră Asia Mică și cele 12 colonii grecești din Ionia. Asuprirea, privarea de libertate și constrângerile economice i-au determinat pe ionieni să se răscoale împotriva perșilor și au cerut sprijinul grecilor din Europa de astăzi. Cu ajutoul Atenei și Eretriei, coloniile grecești au atacat forțele persane, însă au fost înfrânte decisiv  în bătălia de la Lade. Dorind să se răzbune pe atenieni pentru spijinirea revoltei antipersane, dar și să își consolideze stăpânirea sa în Tracia, regele Darius I și-a pus în mișcare întreaga flotă și armată și a traversat Marea Egee cu  200.000 de soldați și 10.000 de călăreți în 600 de corăbii. După cucerirea și distrugerea mai multor cetăți grecești, printre care și Eretria, perșii au ancorat în golful orașului Maraton, aflat la doar 42 de km de Atena.

Vestea debarcării lor a ajuns și la Atena, unde generalii au hotărât atacarea strategică a armatei persane, despre care știau că era puternică în centru și slabă pe flancuri. Bătălia de la Maraton din anul 490 î.Hr. s-a încheiat cu victoria forțelor grecești: 6 .400 de perși au fost uciși, iar în randul grecilor nu au existat decât 192 de victime. După bătălie, soldatului grec Pheidippides i s-a ordonat să alerge pânâ la Atena, pentru a le da oamenilor vestea stălucitei victorii. Acesta a alergat cei 42 de km în aproximativ 4 ore, a strigat  Nenikikamen (Am învins!), după care s-a prăbușit la pământ și a murit. Grecii au considerat că niciodată un om nu a avut parte de o moarte mai glorioasă și au hotărât, ca în amintirea curajosului soldat, să introducă proba de maraton în cadrul Jocurilor Olimpice.

Legenda maratonului nu este legată însă numai de numele Greciei Antice, însăși casa regală britanică se pare că a avut un cuvânt important de spus. La Olimpiada din anul 1908, coroana britanică a pretins ca startul la maraton să se dea din fața palatului Windsor, astfel încât familia regală să poată urmări de la fereastră startul competiției. Astfel s-a oficializat distanța probei de maraton ca fiind 42,195 km, exact distanța de la palat la stadionul Olimpic, unde era linia de finish a competiției.

Astăzi se desfășoară sute de maratoane în întreaga lume, acest sport câștigând din ce în ce mai multă popularitate atât în rândul atleților profesioniști, dar mai ales în cel al amatorilor. Maratonul a devenit un mod prin care o persoană poate dovedi că este capabilă să își depășească propriile limite, o modalitate sănătoasă și sigură prin care se poate menține în formă, dar și un loc unde se poate trăi o experiență unică alături de oameni frumoși. Indiferent la ce competiție participați sau pe unde alergați amintiți-vă din când în când de curajul soldatului Pheidippides, de gloriosul său act și țineți minte că important într-un maraton nu este să câștigați cursa, ci să ajungeți la finish și să savurați fiecare moment al acestei impresionante experiențe în sine!