Loading...
Doneaza 2018-03-20T21:37:49+00:00

In 2018 plantam 2,5 hectare de padure. Contribuie si tu!

DESPRE IMPADURIRE

Cu ocazia celei de-a 8-a ediții strângem fonduri pentru împădurirea 2.5 hectare de pământ dintr-o zona Muntele Bocului. În perioada 1990-2011 au fost defrișate aproximativ 366.000 de hectare de pădure în România. Deși tăierile ilegale se află, în prezent, în scădere, este în continuare nevoie de implicare pentru îmbunătăți și proteja pădurile din România.

Cum sa contribui?

Înscrie-te la concurs și odată cu taxa de participare poți face și o donație minimă sugerată în valoare de 10 lei.

Poți să contribui și acum la suma de care avem nevoie.

Virează o sumă la alegere în contul Asociației Clubul Sportiv Alpin Universitar sau fă direct o plată cu un card.

 • CIF: 36968815
 • BCR IBAN: RO27RNCB0106153476500001
 • detalii plată: „reîmpadurire Maraton Apuseni 2018”

ISTORICUL CAUZEI msg Maraton Apuseni

msg Maraton Apuseni integrează în fiecare an o componentă umanitară ce are ca scop promovarea și conservarea zonelor montane din Apuseni, precum și organizarea unor activități educative și sportive pentru membrii comunității din jur, în special pentru tineri. Începând cu ediția a 5-a a evenimentului, organizatorii au lansat un program mai complex de susținere a comunității din zona stațiunii Muntele Băișorii care cuprinde mai  multe etape și obiective:

 organizarea de cursuri, tabere, ateliere și activități educativ-sportive destinate comunității locale, în special copiilor și tinerilor din Apusen

 integrarea unei păduri seculare din zona Băișoara în rețeaua ariilor protejate din Apuseni

 construcția unui centru de activități montane pe traseul msg Maraton Apuseni, cu o arhitectură inspirată de colibele tradiționale din zonă

2015-2017: Activitati pentru tinerii din comunitatea Baisoara

În intervalul 2015 – 2017 componenta umanitară a msg Maraton Apuseni a adus o mulțime de activități noi de dezvoltare în comunitatea din zona Băișoara, pentru copiii și nu numai.

Am incercat in primul rand sa ne apropiem de Scoala Generala Baisoara „Mircea Luca”. Copiii sunt cei care duc mai departe traditiile locale dar si cei mai deschisi spre nou, spre o alta viziune si abordare a lucrurilor. Constienti de mijloacele reduse pe care Clubul Alpin Roman le are pentru a intervenii in activitatile scolarilor, am incercat sa aducem in aceasta actiune o alta institutie de invatamant, urbana si moderna. Este vorba de Transylvania College.” spune Anca Brisan, coordonatorul voluntarilor de la msg Maraton Apuseni

Ce ne-am propus?

Clubul Alpin Român, împreună cu elevii Transylvania College din Cluj-Napoca și elevii „Mircea Luca” din Băișoara au identificat împreună un set de îmbunătățiri pe care vor să le aducă în comunitate:

 • Crearea unui centru de informare turistică la Șesul Cald

 • Oferirea șansei clujenilor de a se bucura de tradițiile și portul local

 • Repararea autobuzului școlii

 • Facilitarea unui schimb de experiență între copiii din Băișoara și cei de la Transylvania College, la Cluj-Napoca, pentru a diminua diferențele care există între tinerii din mediul rural și cel urban;

 • Facilitarea unor întâlniri între elevii din Băișoara cu elevi din alte școli precum Transylvania College și invitații lor din străinătate, pentru a încuraja interacțiunea și dialogul

 • Dotarea școlii cu echipament modern

 • Organizarea unor activități de explorare a zonei și identificarea modalităților prin care poate fi promovată.

Ce am realizat?

 • Donarea de calculatoare și bunuri unor familii cu situații financiare precare
 • Implicarea copiilor din comunitatea în ediția trecută a msg Maraton Apuseni
 • Participarea la proiectul Băișoara Service Learning, care i-a ajutat pe localnici și pe copii să conștientizeze potențialul zonei și să descopere câteva instrumente ce pot fi folosite pentru promovarea sa. Filmulețele realizate de copii pot fi vizionate aici.
 • Organizarea de către tinerii din comunitate a unei strângeri de fonduri prin vânzarea de mărțișoare pentru a completa echipamentul sportiv al școlii (cu mingi de handbal, volei, fotbal, panouri de baschet).

Voluntarii din Cluj au facilitat mai multe activități cu scopul de-a dezvolta anumite competențe ale copiilor. Un exemplu singular ar fi ieșirea în zona Stațiunea Muntele Băișorii împreună cu elevii din Băișoara și Transylvania College pentru a promova mișcarea în natură și a ajuta copii să se orienteze folosind harta și busola.

În timpul acestei activități, grupul s-a împărțit în două echipe. Una din ele a primit provocarea de a cerceta diferite zone ale stațiunii pentru a identifica obiceiurile tradiționale care încă se practică în Băișoara. A doua echipă a examinat stațiunea de schi din Buscat pentru a observa schimbările cu care aceasta se confruntă în ceea ce privește utilizarea terenului.

Ulterior, o parte din documentația colectată cu prilejul excursiei a fost utilizată în proiectul Băișoara Service Learning descris mai jos.

„A fost o interactiune bogata si complexa, in care s-au identificat multe nevoi dar si multe lucruri bune. Plecand de la ideea ca tinerii din zona montana vor fi cei care vor gestiona in viitor acest patrimoniu bogat, format din resurse naturale si antropice importante (paduri, zone protejate, peisaje rurale de mult disparute in alte parti, traditii locale) constientizam importanta unei astfel de cauze. In acelasi timp evolutia tehnologica si modernitatea ar trebui sa patrunda in aceste zone, sa fie folosite pentru gestionarea si imbogatirea patrimoniului individual si colectiv.” – Anca Brisan, coordonator voluntari

Baisoara Service Learning Project

După întâlnirea  copiiilor de la cele două școli la Băișoara, în vara anului 2017, aceștia au creat împreună un film și o platformă de prezentare a proiectului lor. Vă invităm să le urmăriți! Click play/ pe imagine:

 Partneri Baisoara Service Learning Project

Ne bucurăm să contribuim la acest proiect alături de